Har du en stor tomt som kan deles?

Tomtemegler 1 hjelper deg gjennom hele prosessen med fradeling, og kan i tillegg foreta salget av tomten

Vi lager en avtale oss imellom, slik at du bare kan sitte å vente til pengene for tomten står på kontoen din! Ved å dele av en tomt fra din eiendom kan du realisere store verdier uten at du mister de gode uteplassene eller behøver å selge huset.

Bevare de gode uteplassene

Selv om du fradeler deler av tomten, er det viktig å beholde de gode utendørssonene du har. En stor «eplehage» er ikke like ettertraktet som tidligere. Opparbeidede utendørs soner med platting, pergola, grillsted er det de fleste forbinder med de gode uteplassene. Disse krever ikke så stor plass som man skulle tro, og derfor er den store plenen ofte litt til overs.

Mindre å holde styr på

Gressklipping og hagestell er en fin fritids- syssel om du har mye tid til overs, og god nok helse til å holde på. Men for mange er det evige hagestellet som må gjøres en byrde, og da kan det være en lettelse å slippe å tenke på den store hagen hvert år. Ved å dele tomten i mindre enheter blir det mindre å holde styr på og man frigjør tid til å gjøre mer av det man mest ønsker. Og ikke minst, det vil fylle opp sparekontoen din!


Søknadsprosessen og vilkårene for fradeling

Søknad til kommunen

Søknaden om tillatelse til fradeling må blant annet inneholde:

  • Nabovarsel med eventueller merknader og svar på disse
  • Søknadsskjema
  • Følgebrev med redegjørelse for situasjonen
  • Reguleringskart og tegninger av bebyggelsesforslag på ny tomt, situasjonskart

I disse skjemaene/tegningene man sender inn til kommunen må man synligjøre at den fradelte delen egner seg til en boligtomt, holder seg innenfor reguleringsbestemmelsene i området samt at den er sikret adkomstvei, lar seg gjøre å legge VVA osv.

Merk at enkelte kommuner kan kreve ytterligere dokumentasjon.

Behandling hos kommunen

Når kommunen behandler søknaden, vil den ta stilling til om tomten kan bebygges. Fradelingen må skje i samsvar med gjeldende arealplan, det vil si kommuneplanens arealdel eller reguleringsplan for området. Dette innebærer at den fradelte tomten må ha samme formål som området er avsatt til i de gjeldende planene. Tomtegrensene må også samsvare med plankartet for tomtegrenser i området.

Fradelingen må også skje i henhold til bestemmelsene i plan- og bygningsloven. Loven stiller blant annet krav til utearealer, parkeringsarealer, adkomstvei, vann og avløp. Både den fradelt og den opprinnelige tomten må oppfylle kravene. Det er ikke mulig å fradele en tomt dersom dette medfører at den opprinnelige tomten ikke lenger vil oppfylle kravene.

I enkelte tilfeller kan man få godkjent dispensasjoner, men det er ofte en lang prosess som krever politisk behandling i kommunen.

Registrering av eier

Når en tomt blir fradelt, vil eieren av den opprinnelige tomten også bli stående som eieren av den fradelte tomten. Eierforholdene blir ikke oppdatert automatisk. Det er eieren av den opprinnelige tomten som må endre på eierforholdene. Dersom den fradelte tomten skal få en ny eier, må den opprinnelige eieren tinglyse nytt skjøte. Dette hjelper selvfølgelig Tomtemegler 1 deg med.

Heftelser på den nye eiendommen

Når en tomt blir fradelt, vil alle heftelser på den opprinnelige tomten følge med over på grunnboksbladet til den nye tomten. Dersom den nye tomten skal være fri for heftelser, må heftelsene slettes. Man må da sende en henvendelse til Kartverket og begjære sletting av heftelsene.