Har du en større eiendom som kan reguleres?
Tomtemegler 1 hjelper degfra a - å

Det er veldig mange lover og regler som skal følges i forbindelse med en regulering/omregulering. Da er det viktig at du har proffesjonelle aktører med deg.
Tomtemegler 1 har flere arkitekter rundt om i Norge som vi samarbeider med.
Når skal det utarbeides en reguleringsplan
- Det skal alltid foreligge reguleringsplan før det gis tillatelser til større bygge- og anleggsarbeider som kan få vesentlige virkninger for miljø og samfunn.
- Når kommunen i arealdel til kommuneplan (og kommunedelplan) har fastlagt at det skal lages reguleringsplan før byggetiltak.
- Der kommunen i planstrategien og/eller arealdelen har fastlagt at det skal lages reguleringsplan.
- Når kommunen ellers finner behov for det

Det finnes to typer reguleringsplaner:
Områderegulering
Brukes av kommunen der det er krav om slik plan i kommuneplanens arealdel, eller kommunen finner at det er behov for å gi mer detaljerte områdevise avklaringer av arealbruken.
Detaljregulering
Brukes for å følge opp kommuneplanens arealdel og eventuelt etter krav fastsatt i en vedtatt områderegulering. Detaljregulering kan skje som utfylling eller endring av vedtatt reguleringsplan.
Private, tiltakshavere, organisasjoner og andre myndigheter har rett til å fremme forslag til detaljregulering, herunder utfyllende regulering, for konkrete bygge- og anleggstiltak og arealendringer, og til å få kommunens behandling av og standpunkt til reguleringsspørsmålet som tas opp i det private forslaget. Private forslag må innholdsmessig følge opp hovedtrekk og rammer i kommuneplanens arealdel og foreliggende områdereguleringer.
Endring av en allerede vedtatt reguleringsplan
Når ønsket tiltak ikke er i tråd med reguleringsplan kan det vurderes en
endring av plan eller om det kan dispenseres fra reguleringsplan. Ved
endring av reguleringsplan må det vurderes om endringen er «vesentlig»
eller «mindre vesentlig».
Er endringen mindre vesentlig (f.eks mindre justering av ei
tomtegrense), er det ofte teknisk sjef i kommunen som fatter et vedtak etter at berørte
er gitt anledning til å uttale seg.
Er endringen vesentlig (f.eks endring av friareal til byggeformål eller endring fra næringsformål til boligformål), må den behandles som en ny reguleringsplan.
Ved en søknad om mindre endring må det sendes et brev om hva som ønskes endret, hvorfor og med en kartskisse som viser ønsket endring. Før det kan treffes vedtak skal saken være forelagt berørte myndigheter, og eierne og festerne av eiendommer som direkte berøres av vedtaket skal gis anledning til å uttale seg.
Dispensasjon av plan
Når det foreligger særlige grunner kan det dispenseres fra
reguleringsplan. En dispensasjon knyttes til en bestemt eiendom og kan
f.eks være dispensasjon fra regulert byggelinje eller dispensasjon fra
tillatt tomteutnyttelse. Som for en «mindre vesentlig
reguleringsendring» skal berørte gis anledning til å uttales seg før det
dispenseres fra reguleringsplan. Dispensasjonen skal opp til politisk behandling i kommunen.

Reguleringsprosessen fra A til Å
- Tiltakshaver (Tomtemegler 1) henvender seg til kommunen og bestiller oppstartsmøte
- Kommunen innkaller til oppstartsmøte
- Oppstartsmøte avholdes, tiltakshaver har med seg plankonsulent (arkitekt). Kommunen skriver referat. Kommunen utarbeider hjemmelshaverliste. Behovet for utbyggingsavtaler avklares.
- Tiltakshaver/plankonsulent kunngjør varsel om planoppstart (evt. med planprogram). Innspill tilstiles plankonsulent.
- Planforslag utarbeides, og sendes kommunen for gjennomsyn.
- Dersom planen er i orden fremmes den for politisk behandling og sendes ut på offentlig ettersyn. Innspill tilstiles kommunen.
- Dersom det her fremkommer forhold gjennom innspillfasen som må gjennomgås av plankonsulent, tilstiles brev fra kommunen til plankonsulent med anmodning om ytterligere opplysninger.
- Dersom planforslaget må vesentlig endres må det legges ut på 2.gangs ettersyn etter eget politisk vedtak. Dersom endringene er mindre vesentlige vil det legges frem for endelig politisk behandling.
- De med rettslig klageinteresse har anledning til å klage på det endelige vedtaket, og skal informeres om sin klagerett.